Eyescan

Orthoptie

1 op de 3 kinderen met een oogafwijking heeft niet de juiste brilsterkte. Dit blijkt uit een onderzoek van dr. Mr. Theo Hendricks. Kinderen met een niet (goed) gecorrigeerde brilsterkte hebben vaak last van hoofdpijn, lees- en concentratieproblemen. Bijna 10% van hen komt als gevolg van een niet goed gecorrigeerde brilsterkte op een lager schoolniveau terecht dan nodig. Het is daarom extra belangrijk om kinderen te laten testen op oogafwijkingen.

Orthoptie

De orthoptist

Een orthoptist is een bachelor opgeleide paramedicus die gespecialiseerd is in het onderzoeken van oogafwijkingen bij volwassenen en kinderen.
Een orthoptist onderzoekt en behandeld de volgende afwijkingen:
  • Scheelzien (strabismus)
  • Lui oog (amblyopie)
  • Dubbelzien (diplopie)
  • Oogbewegingsstoornissen
  • Stoornissen in de samenwerking tussen de ogen
  • Verziendheid, bijziendheid en cilinder-afwijkingen bij kinderen
  • Hoofdpijn- en leesklachten (dyslexie)

Orthoptisch onderzoek

Tijdens een orthoptisch onderzoek worden er verschillende onderzoeken gedaan om te kijken of er sprake is van een van bovenstaande afwijkingen. Het functioneren van de oogspieren en de oogstand worden getest en het dieptezien en de gezichtsscherpte worden bepaald. Daarnaast wordt ook de oogsterkte gemeten. Voor deze laatste test worden vaak oogdruppels toegediend. Kinderen hebben een uitstekend vermogen om de ogen aan te passen aan een eventuele brilsterkte. Door het toedienen van deze oogdruppels wordt het scherpstellen van de ogen tijdelijk uitgeschakeld waardoor er een betrouwbare meting kan worden uitgevoerd. Door deze druppels kan uw kind een aantal uren last hebben van een verminderde gezichtsscherpte. Naar aanleiding van het orthoptisch onderzoek zal de orthoptist indien nodig een behandeling starten. Dit kan zijn in de vorm van een bril, oefeningen, een oogpleister of een combinatie van deze. Indien er een behandeling noodzakelijk is zal uw kind regelmatig voor controle terugkomen bij de orthoptist.

Voor meer informatie of een afspraak met een van onze orthoptisten kunt u contact opnemen met een van onze winkels.